De Hilt Eemnes -  visie van de architect

Visie van de architect Een vertaling van
de omliggende woningen

Op een natuurlijke manier aansluiten bij de bestaande wijk! Dat is het belangrijkste aspect van deze opgave. De nieuwbouw wordt in geen enkel opzicht een opzichzelfstaande buurt. En dat is best bijzonder bij zo’n grote inbreiding als deze.

Hoe we dit aanpakken?

Ten eerste doen we dit door verschillende woningen te ontwerpen die perfect in lijn liggen met de bouwstijl in de rest van de wijk. De ontwerpen zijn een moderne vertaling van de omliggende bebouwing. Daarmee passen ze ook perfect bij de bestaande wijk.

Ten tweede bieden we verschillende woningtypes aan, net als in de bestaande wijk. Zo sluiten we ook weer mooi aan op de bouw maar ook op de woonvraag van Eemnes. En hebben we straks een divers huizenaanbod voor een diverse doelgroep. Een derde manier om te zorgen dat alles soepel past bij de bestaande wijk, is dat we werken met bouwsystemen die naadloos op elkaar aansluiten.

Woningoverzicht
De Hilt Eemnes -  visie van de architect 2

Modern en vriendelijk Woningen met karakter

Wat tenslotte ook opvalt in de wijk, is de grote hoeveelheid groen. Tussen de huizen, in de voortuinen en aan de gevel. De nieuwe bebouwing krijgt dit natuurlijk ook en draagt daardoor bij aan de eenheid. Daarbij krijgt het groen alle ruimte om te groeien. Denk aan de perkjes naast de gevel en de pergola’s in de tuinen.

We hebben alle woningen in het plan met hetzelfde idee ontworpen. Daarbij bouwen we met dezelfde materialen. De basis van de woningen is modern met een vriendelijke en eigentijdse baksteenarchitectuur. We kiezen als basis voor een lichte steen. Hieraan voegen we donkere accentvlakken toe. Deze accentvlakken gebruiken we om kozijnopeningen horizontaal en verticaal te verbinden. Deze basis van “normaal” metselwerk met accentvlakken krijgt nog meer elementen die meer karakter en diepte toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan opgemetselde kopgevels (tuitgevels), betonlook luifels, dakkapellen, speciaal metselwerk en verschillende kozijnhoogtes.

Als optie kunnen we per type woning kiezen om de kozijnen tot de vloer door te laten lopen. Op de verdiepingen kan dit ook, maar dan in combinatie met een Frans balkon (dubbele deuren met een balustrade). In kopgevels plaatsen we ook kozijnen (op de begane grond of eerste verdieping). Ook in de zijgevels kunnen we optioneel meer ramen toevoegen. Samen leidt dit alles tot een rustig maar divers beeld in de totale gevelwanden.

Neem een kijkje in de wijk
Foto
De Hilt Eemnes - Seniorenwoning

Seniorenwoningen Een eigen woning maar nooit alleen

Als je het plangebied binnenrijdt, ziet u aan de rechterhand de eerste rij seniorenwoningen. Hier heeft u als 55-plusser een eigen woning, maar woont u nooit alleen. Door gezellig bij elkaar te wonen, ontstaat een hechte gemeenschap. Deze vier woningen hebben een gezamenlijke buitenruimte aan de achterzijde, die uitkomt op het naastgelegen park. De voorzijde heeft ook een plek voor spontane ontmoetingen. Hier is plek voor een eigen (moes)tuintje en er staat een bankje. De buitenruimtes bij deze woningen bieden dus ruimte voor ontmoetingen, maar ook plekken waar u op uw zelf kunt zijn. De twee andere rijen seniorenwoningen zijn van hetzelfde type. Het grote verschil is echter, dat iedere bewoner hier wel een eigen tuin heeft.

Wij nemen U mee De diversiteit van woningen

Wanneer u verder doorrijdt, komt u uit bij het appartementengebouw. Hier kiezen we voor een alzijdig gebouw met een centrale kern. Zo hebben we op de begane grond meer ruimte voor groen. Het vierlaagse gebouw heeft een vergelijkbare architectuur als de grondgebonden woningen. Mooi detail: de bovenste laag heeft terrassen op de hoeken en heeft een andere (lichte) materialisatie.

Wanneer u binnenstapt op de begane grond, komt u in een centrale en royale entree. Tegenover de entree ligt de collectieve fietsenstalling. De kern scheidt deze twee ruimtes van elkaar. De appartementen op de begane grond zijn allemaal gericht op de groenstroken aan weerszijden van het gebouw. Ook hebben ze allemaal een eigen tuintje met schuurtje en een pergola.

De rijwoningen iets verderop hebben we ontworpen als twee rijen van vier woningen, in plaats van als één lange rij van acht. We hebben een tuitgevel toegevoegd in het midden, zo knippen we de rij van 8 woningen visueel op. In allebei de kopgevels komen kozijnen tot de grond. Ook is er plek voor een speciaal metselwerkicoon. Extra dakkapellen zijn optioneel. Om de overgang tussen de openbare straat en de voortuinen te verzachten, spiegelen we de woningen en koppelen we de voordeuren. Hierdoor zijn de groene hagen minder versnipperd en ontstaat er een semi-openbaar entreegebied

De voortuinen van de vrijstaande en twee-onder-een-kap-woningen zijn meer privé. Dat is dus anders dan bij de rijwoningen. De kozijnen in de voorgevels lopen door tot aan de grond, zo laten ze extra veel licht binnen. De tuin is een groene bufferzone tussen openbaar en privé.

De architect

Foto

Jeroen Osendarp

AG NOVA Architecten

De verkoop is gestart!

                       Er zijn nog appartementen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen te koop.      Inschrijven is nog mogelijk!     

Vraag de makelaar naar meer informatie.

Inschrijven

Een ontwikkeling van

Foto